//Békéscsaba nevezetességei

Békéscsaba nevezetességei

Ahogy minden magyar városban, úgy Békéscsabán is számos látnivaló található. A legfőbb épületek természetesen a templomok, a Városház és persze a színház. De vajon milyenek valójában Békéscsaba nevezetességei? Cikkünkben részletesen beszámolunk arról, hogy mit érdemes megnézni, ha erre jársz! 

Árpád Gyógy- és Strandfürdő 

A termálfürdő egyben uszoda, élmény- és strandfürdő is. A megyeszékhely egyetlen hasonló létesítménye, amely akár egész évben látogatható. A felújítást 2003-ban végezték el, azóta pedig hat medencével és hatalmas zöld területekkel rendelkezik. A városközpont közelében található, így akár gyalogosan is elérhető az Árpád sor és az Élővíz-csatorna környékén. Az itt található melegvizet 2001-ben nyilvánították gyógyvízzé, ahol elsősorban ízületi és reumatikus panaszokat tudnak hatékonyan kezelni.  

Jókai Színház 

A megyei önkormányzat tulajdonát képező színház 1879-ben nyitotta meg először a kapuit a közönség előtt. Ez lett az Alföld első állandó kőszínháza, amely azóta is működik. Érdekesség, hogy az épületnek 1954-ig nem volt állandó társulata, akkor még inkább magáncsoportokkal szerződtek le. Az évek alatt számos híresség, mint Dobó Kata, Lengyel Ferenc, Oszter Sándor, de még Fodor Zsóka is fellépett az épületben.  

Munkácsy Mihály Múzeum 

A megyei múzeumnak számító épületet 1899-ben alapította meg a Békéscsabai Múzeum Egyesület. Már ekkor is széleskörű gyűjtőkört alkottak, hiszen azóta is folyamatosan gyűjtenek természetrajzi, paleontológiai, történeti és persze iparművészeti tárgyakat. Jelenleg 170 ezer régészeti és 10 ezer néprajzi leletet csodálhatunk meg, ha betérünk a békés megyei múzeumba. A számuk folyamatosan gyarapszik, így érdemes többször visszatérni a Munkácsy Mihály Múzeumba.  

Evangélikus Nagytemplom 

A városközpontban elhelyezkedő evangélikus templom Európa legnagyobb evangélikus helyszíne. Az épületet különleges empire stílusban építették meg, amely a barokk és a copf, illetve a klasszicizmus időszakának maradványa. A bejárat felett az egyik legnagyobb hazai evangélikus orgona található meg, amely közel 3000 sípból áll.  

Új zsinagóga 

A békéscsabai zsinagóga Magyarország legfiatalabb zsidó vallási épülete, amelyet 2004-ben építettek meg és 2008-ban szentelték fel. A Kórház utcai stadion mögött, a Széchenyi ligetben található ez a szerény épület, ami mellett az izraeli temető terül el. Emiatt tudták viszonylag olcsón kivitelezni a hatalmas beruházást igénylő zsinagóga felhúzását.  

Wenckheim-kastély 

A Gerla városrészben elterülő kastély Ybl Miklós építésznek köszönhető, aki 1854-től 1860-ig építette fel romantikus stílusban. A 37 szobás építményben a második világháborút követően általános iskola működött, ami végül 1984-ben költözött át az új helyére. A kastély 1990 óta üresen áll, jelenleg eladósorban van, ami addig is az önkormányzat tulajdonában áll.