//Békéscsaba iskolái

Békéscsaba iskolái

Ahogy minden megyei jogú városban, úgy Békéscsaba iskolái nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. Itt található többek között a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, illetve természetesen számos egyéb Békéscsabai Szakképzési Centrum felügyelete alá tartozó intézmények is egyaránt. Lássuk tehát a helyi oktatási helyszíneket! 

Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium 

Az iskola a belvárosban helyezkedik el. Az alsósokat igyekeznek átvezetni az óvodás tevékenységektől a tanulás világába. Céljuk, hogy óvják és továbbfejlesszék az oktatás iránti érdeklődést és nyitottságot egyaránt. Itt a kicsiknek lehetőségük van az ének-zene és az úszás világában is jobban elmerülni. Az első osztályban az igényeknek megfelelően csoportbontásban zajlanak az órák, ami segíti a nyelvtanulást is. A legfőbb szempont, hogy a negyedik osztály végére szilárd alapkészségekre tegyen szert minden ott okosodó fiatal.  

A felsőbb évfolyamokon már szélesebb körű tantárgyi alapozás keretében kulcsfontosságú kompetenciára fektetnek hangsúlyt. Legyen szó irodalomról, matematikáról vagy éppen informatikáról egyaránt, kiemelt figyelmet fordítanak minden egyes diákra.  

Ami pedig a gimnáziumi tagozatot illeti, segítik a tudatos pályaválasztást, már a 10. osztálytól kezdve. A fiatalok igény szerint emelt szintű felkészítésen vehetnek részt, ami segíti majd őket az egyetemi felkészítésben.  

Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma 

Az iskola 1988-ban indult útnak, de csak tíz évvel később vált önálló műszaki szakintézménnyé. A gépészeti kar tartalma folyamatosan korszerűsödik, fontos szerepet játszik mindez a CNC és a CAD gépek irányításában. A tinédzserek az alábbi szakok közül válogathatnak: 

  • Gyártástechnológiai-technikus 
  • Mechatronikai-technikus 
  • Szoftverfejlesztő és tesztelő 
  • Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus 
  • Közszolgálati technikus (rendészeti szakirány) 

Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium 

A központban elhelyezkedő intézményt akár sétálva is el lehet érni, tulajdonképpen az egész városból. A fiataloknak itt magas- és mélyépítőnek, útépítőnek, környezetvédelmi és vízügyi szakembernek és persze földmérőnek is tanulhatnak. A környezetvédelmi technikus például a későbbiekben önállóan vagy mérnöki irányítással lesz képes mérőműszerekkel dolgozni. Foglalkozhatnak majd a környezetvédelmi kárelhárítási módszerek alkalmazásával, víz- és szennyvíztisztítási technológiák üzleteltetésével.  

Andrássy Gyula Gimnázium 

Az Andrássy gimiben a diákok emelt szinten tanulhatnak biológiát, európai ismereteket, fizikát, kémiát, de még rajzot és testnevelést is egyaránt. A magas tanulmányi eredmények a színvonalas oktatásnak és magasan képzett szakembereknek köszönhető. A fiatalok rendszeresen érnek el kiemelkedő eredményeket a különböző versenyeken, mint a matematika vagy éppen az angol nyelv. A gimnáziumban felkészítik őket a későbbi egyetemi életre és tanulásra, ami segíthet nekik a későbbi problémák és nehézségek leküzdésében is.