//Békéscsaba, a város

Békéscsaba, a város

Békéscsaba Békés megye székhelye, amely rendkívül fontos gazdasági és földrajzi központ is egyben. Mérete alapján közel sincs a legnagyobb települések között, mégis nagyon jelentős településnek számít. Az Alföldön fekvő Békéscsaba megközelítése viszonylag könnyű, hiszen remek helyen található. Vasútvonalak és főbb jelentősebb főút is átmegy rajta. De vajon milyen is Békéscsaba, a város? Cikkünkben részletesebben megismerkedhetsz ezzel a hellyel! 

Békéscsaba, a város fekvése 

A település a Tiszántúl déli részén helyezkedik el, a Körös-Maros közén, a Kettős-Köröstől alig 8 kilométerre. Nem messze fekszik Gyula, illetve Orosháza is csak alig 36 kilométer, így egy óra alatt számos városba ellátogathat az, aki ide látogat vagy rendszeresen itt éli mindennapjait. Nagy előnye, hogy a román határ is alig 20 kilométer, így bárki könnyedén átutazhat a szomszédos országba. A városnál találkozik a 44 és a 47-es főút, illetve a 120-as és a 135-ös vasútvonal is átszeli a megyei jogú várost.  

Városrészek 

A településnek hivatalosan hat városrésze van, amely nagyrészben összhangban van a természeti és társadalmi, illetve persze a történelmi adottságokkal egyaránt. A legfontosabb egyértelműen a belváros, de jelentős még a Lencsési lakótelep, az Erzsébethely, illetve a Mezőmegyer is. 

A terület éghajlata 

Az északi mérsékelt övben elhelyezkedő Békéscsaba a kontinentáliséghajlati zónán fekszik, így a tél viszonylag hideg, míg a nyár eléggé melegnek számít. A csapadékhozam átlagosnak számít, mivel a tengerektől messze fekszik, ráadásul egy medencében terül el. Az évi középhőmérséklet 11 fok körül van, így ez Magyarország egyik legmelegebb városa is egyben. Békéscsaba hat éven át tartotta a melegrekordot 2001 és 2007 között, hiszen az évtized elején közel 42 fokot mértek augusztusban.  

A lakosság alakulása 

Békéscsaba korábban egy kis falu volt, amely akkor még Csaba néven volt ismert. Azóta azonban a népesség folyamatosan növekedett, egészen 1980-ig, onnan viszont szépen lassan csökkenésnek indult. Míg a rendszerváltás előtt 68 ezren éltek itt, addig mára ez a szám már csak 58 ezer fő. Jelentős kisebbségnek számítanak a szlovákok, akiknek az ősei még a török korban kerülhettek ide. Emellett elenyésző számban vannak a cigányok, a románok, a németek és a lengyelek egyaránt.  

Főbb látnivalók 

A település főbb látnivalói között az alábbi intézmények és természeti értékek szerepelnek: 

 • Árpád Fürdő 
 • Páduai Szent Antal székesegyház 
 • Békéscsabai Jókai Színház 
 • Hotel Fiume 
 • Munkácsy Mihály Múzeum 
 • Szlovák Tájház 
 • Városháza 
 • Evangélikus nagytemplom 
 • Egykori neológ zsinagóga épülete, amely ma már bútoráruházként működik 
 • Új zsinagóga a Széchényi ligetben 
 • Gerlai Wenckheim-kastély 
 • Csaba Center 

Mivel a város a történelem során többször vált egyenlővé a földdel, így a legtöbb épület nem rendelkezik több évezredes múlttal. Ettől függetlenül érdemes néhányhoz ellátogatni, ha valaki a városban jár.