//Békés megye látnivalói

Békés megye látnivalói

A dél-keleti megyénk viszonylag kívül esik az emberek kiránduló központjaitól. Nem egy Balaton, de nem is egy főváros, ellenben számos érdekes dolog található ezen a területen. Békés megye látnivalói között arborétumok, múzeumok, de még emlékházak is szerepelnek. Lássuk tehát, hogy mit érdemes felkutatni, ha valaki az ország ezen részén szeretne kikapcsolódni! 

Körös-Maros Nemzeti Park 

A Kőrös-Maros Nemzeti Park páratlan élővilággal rendelkezik. Itt található a kardoskúti Fehér-tó, amelynek medrében sóballákat csodálhatunk meg. Emellett, aki ezen a területen kirándul, biztosan látni fog pár szürkemarhát, de a szerencsések még vonuló darucsapatokkal is találkozhatnak. A Kígyósi-pusztán vadludak élnek, akik szintén ritka fajnak számítanak az ország többi részén. A parkon belül meghatározóak a folyómenti területek, a mocsárvidékek, illetve az árterek egyaránt. Ritka növényfaj például a kisfészkű aszat, a pécsvidéki aszat és a magyar szegfű is. Érdemes tehát ellátogatni ide, hogy különlegességeknek lehessetek szemtanúi. 

Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely 

A korábbi földhalomba vágott szelvényekben nemcsak rézkori, hanem újkőkori, illetve bronzkori házakat is megismerhetünk. Az állandó kiállítás 1982-ben nyílt meg, amely bemutatja a dob egész történetét. Számos leletet tártak fel itt, amelyeket később a Weinckheim borospincében állítottak ki. Az emlékhely területén kerékpárút, büfé, mosdók, tanösvények, kézműves ház, de még szoborpark is található.  

Gyulai vár 

A gyulai vár korábban a Magyar Királyság alföldi részén egyetlen megmaradt téglavára volt, amely később jelentős végvárnak számított. A várban jelenleg vármúzeum működik, amelyben 24 kiállítóteremben várják az érdeklődőket. A földszinten várbörtön és sütőház, illetve fazekasműhely található, míg az emeleten lovagterem és fegyvertár is helyet kapott. A felszentelt kápolna pedig lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok itt kössék össze életüket.  

Szarvasi arborétum 

Az ismertebb nevén Pepi-kert a Hármas-Körös holtága mellett alakult ki, ami mára az ország egyik legnagyobb élő fagyűjteménye is egyben. Találhatunk itt mocsáciprusokat, mamutfenyőket egyaránt, de a 82 hektáros arborétumban szinte megszámlálhatatlan élőlény lakik. A terület 1943-ban nyerte el védettségét, így azóta folyamatosan fejlődik és megújul.  

Gyopárosfürdő 

Az Alföld egyik legismertebb fürdője 1846 óta üzemel Orosházától nagyjából három kilométerre. A természetvédelmi területen elhelyezkedő Gyopáros-tó híres látogatóhelynek számít a környéken, ám országosan kevesen ismerik. A tó mélysége elérheti a két métert, a hínármentes víz halállományát pedig pontyok, keszegek és kárászok színesítik. A tavat 1999-ben nyilvánították gyógyvízzé, amely számos betegségre nyújt hosszantartó segítséget. 2004-ben élményfürdőt is nyitottak, így akár az egész család együtt élvezheti a környék adta lehetőségeket. A tóban ráadásul nemcsak fürdeni lehet, hiszen alkalmas vízibiciklizésre és csónakázásra egyaránt.